Het klinkt voor sommigen als gekkenwerk: Wandelen van Pieterburen naar de St. Pietersberg. Het Pieterpad is maar liefst 487 km lang en de gemiddelde wandelaar zal er zo’n drie weken over doen. Schrik jij niet terug van een flinke wandeling? Dan is het Pieterpad misschien wel dé manier om je zomervakantie door te brengen.
Zo vrij als een vogel
Onlangs sprak ik met een kennis die -nog voor er mobiele telefoons bestonden- het hele Pieterpad liep. In drie weken liep hij in zijn eentje van Pieterburen naar Maastricht.
Ik vroeg hem wat op hem het meeste indruk gemaakt had en hij vertelde mij dat dat toch wel het contact met andere mensen was. De hospita van het pensionnetje waar hij sliepen met wie hij samen aan de keukentafel zat tijdens het ontbijt. De andere wandelaars waar hij soms een stukje mee op liep en die hij weer gedag zei wanneer hem dat zo uit kwam. De verhalen, de wereldvisie van uiteenlopende personen en die totale vrijheid. Drie weken lang tijd om te reflecteren, over jezelf te leren en vooral te genieten.
Zo fris als een hoentje
Iedere ochtend je wandelschoenen aantrekken en een flink stuk gaan lopen, dat vraagt wel om een bepaalde mindset, zeker wanneer je alleen loopt. Dan is het toch wel belangrijk om ’s nachts een goed bed te hebben. Gelukkig zijn er meer dan voldoende Bed & Breakfasts langs het Pieterpad waar je kunt overnachten. Dat is niet alleen fijn vanwege de douche en het bed, maar ook vanwege de mensen die je er ontmoet. Stel jij je open, dan kun je de leukste en interessantste gesprekken hebben. En de volgende dag ga je geïnspireerd en zo fris als een hoentje weer op pad.
Zo fit als een kievit
Wandelen is goed voor je. Niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal wordt je er een stuk sterker van. Je komt tijdens het wandelen namelijk dichter bij jezelf en de natuur te staan. Enerzijds doordat je op plekken komt waar je met de fiets of auto niet kunt komen en anderzijds doordat je tempo een stuk lager ligt.
Je hebt de tijd om even stil te staan bij die mooie boom, een gesprek aan te gaan met de boer die net op het land bezig is, of van gedachten te wisselen met een andere wandelaar. Ook heb je meer tijd om in stilte na te denken over jezelf en je leven. Waar ben je blij mee? Waar word je blij van? Wat gaat er goed in je leven? En welke dingen zou je graag anders zien?
En terwijl je mentaal herstelt van het afgelopen jaar, bouw je ondertussen aan een gezonder lichaam. Aan het eind van het Pieterpad ben jij zo fit als een kievit!
Tips om je wanderlust in wandellust te veranderen
Die vogelvrije kennis waar ik je aan het begin van dit stuk over vertelde had gelukkig ook nog wat praktische tips voor hen die het Pieterpad willen gaan lopen:
- Ga niet ongetraind op pad
Hoewel het lopen van het Pieterpad natuurlijk geen race is, is het wel verstandig om ervoor te zorgen dat je ervaring hebt met langere wandelingen, zoals dagtochten. - Plan conservatief
Het Pieterpad bestaat uit 26 etappes. Ben realistisch in het aantal kilometers dat je per dag kunt lopen. Houd liever een lagere afstand aan dan te ambitieus te plannen. Je loopt voor je plezier, het moet dus ook leuk blijven! - Bedenk je waar je wilt slapen
Aan het eind van de dag heb je écht geen zin meer om op zoek te gaan naar een slaapplek. Zorg daarom uiterlijk ’s ochtends dat je weet waar je die avond slaapt. Dat geeft je rust om tijdens de wandeling te genieten. Een handig overzicht van accommodaties langs het pad vind je op bijvoorbeeld deze Pieterpad-pagina. - Neem een föhn mee
Zeker wanneer je rond de zomer het Pieterpad wilt lopen, is het handig een föhn mee te nemen. Je loopt namelijk óók onder eiken door en daar vindt je de eikenprocessierups. Zitten je armen en benen onder de uitslag? Richt dan je föhn er op: het blijkt dat je daarmee de haartjes van deze vervelende rups verbrandt, waardoor de irritatie als sneeuw voor de zon verdwijnt. - Wees zo trots als een pauw!
Heb je de St. Pietersberg bereikt? Haal dan bij Chalet Bergrust de enige echte Pieterpad Oorkonde en ben zo trots als een pauw, want 498 kilometer lopen is niet niets!
