Ga naar de inhoud

Leven in vrijheid: Ben jij een vrije vogel?

leven in vrijheid

Vrijheid klinkt voor ons inmiddels heel erg gewoon. Echter heeft de geschiedenis, maar ook het heden, ons geleerd dat dit eigenlijk niet zo is. Daarom is het belangrijk om daar bij stil te staan en te leven als een vrije vogel.

Als vrije vogel geniet je volop van de vrijheid die we hebben in ons land. Je hebt het vrije gevoel om te gaan waar je wil en kunt dat invullen op de wijze waar jij gelukkig van wordt. Daardoor zijn er ook heel veel verschillende soorten vogels in ons land, aangezien de een geniet van de natuur en de ander van de mensen om zich heen. Iedereen heeft echter een gelijkenis: er wordt genoten en volop gebruik gemaakt van de vrijheid.

Vrijheid of gevangenschap

De situatie in Oekraïne leert ons dat vrijheid namelijk niet vanzelfsprekend is. Vrijheid hoort misschien normaal te zijn, maar dat is het helaas niet. Voor veel mensen is dit logischerwijs iets om lastig voor te stellen. Als je in vrijheid leeft, ervaar je namelijk geen gevangenschap, wat de keerzijde is van het vrije gevoel. Veel mensen hebben dan ook niet het gevoel dat ze vrij zijn, terwijl ze toch echt leven als vrije vogel. 

Hoe vrij ben jij?

In Arnhem hoopt men nu bij het Openluchtmuseum te duiden hoe vrijheid in elkaar zit. Met het thema ‘Hoe vrij ben jij?’ laten ze mensen er op verschillende manieren achter komen hoe vrijheid vroeger, maar ook nu, precies in elkaar zit. Dat wordt gedaan door middel van allerlei verschillende soorten activiteiten. Alles staat een eigen, belangrijk verhaal, waar we in ons vrije leven mee te maken hebben.

Verlangen naar vrijheid

Er wordt door allerlei organisaties, waaronder dus het Arnhemse Openluchtmuseum, aandacht gegeven aan het belangrijke thema vrijheid. Dat is erg goed, want in de afgelopen jaren is door de opkomst van het coronavirus dit thema hoog op de maatschappelijke agenda komen te staan. Iedereen snakte de afgelopen jaren namelijk naar méér vrijheid.

Wat ben jij zelf?

Interessant is om eens onderzoek te doen naar hoe vrij jij eigenlijk bent? Ben jij ook een energieke vrije vogel die geniet van de dingen die het leven zo mooi maakt, of valt er op bepaalde vlakken nog winst te behalen? Duidelijk is in ieder geval dat we in Nederland genoeg vrije vogels hebben, waar we erg dankbaar voor mogen zijn. De vrijheid tot denken en handelen is de grondslag van het geluk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

14 + 8 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.